Instinct


De bontdiscussie Clowntje Communicatie Dierenbevrijding Drie bij een Drieën Een moeder huilt Gelijkenis Instinct Kattenliefde Kerstmis 2001 Kuschie Met welk recht? Ruimtevaart Zeehonden

 

Instinct
(Eerder gepubliceerd in Mijn Opinie nr. 1, december 1986)

Het valt niet mee om je gedachten op papier te zetten, wanneer je omringd bent door dieren; zelfs niet, als je iets over dieren had willen schrijven. De vragende blik van een hond, of het klaaglijk gemiauw van een poes voeren je gedachten naar een wereld, waar nog nimmer van pen en papier werd gehoord. Met een "vuilnisbakje" naast me, en een oosterse koningin op schoot, dommel ik op de bank in slaap. Op weg naar ...

Zou er een wereld bestaan waar volledige vrede heerst? In sommige mensenharten leeft wel iets van vrede; verdraagzaamheid tegenover andere mensen, mensen van een ander ras of tegenover dieren. Een beperkte verdraagzaamheid, die ophoudt te bestaan wanneer afbreuk wordt gedaan aan onze gemakken, of aan ons beschermde wereldje; die volledig verdwijnt als wij een stapje terug moeten doen. Een zeer beperkte vrede. Hoever reikt mijn verdraagzaamheid? Voor de deur spelen kinderen, luidruchtig krijsend. Mag ik me eraan ergeren? Vogels krijsen ook. Ik houd van vogels.

Dieren begrijpen mensen, denk ik, voelen vaak wat een mens voelt of denkt. Mensen denken dat zij dieren begrijpen. Dieren hebben instinct, zegt de mens. De mens staat boven het dier ... zegt de mens. Als een dier iets doet dat een mens niet zou doen, noemen we dat dom: "stomme hond!" Als een mens iets doet dat de gemiddelde mens niet zou doen, noemen we dat gek: "Idioot!"... Hoe stom of idioot zullen de dieren het menselijk gedrag vinden?

Dieren slaan de natuur niet plat om huizen te bouwen. Dieren zagen geen bomen om, om auto te kunnen rijden. Dieren onttrekken geen mineralen aan de aarde, om vergiften of wapens te produceren. Daarvoor zijn dieren te verstandig. Noem het instinct als u wilt.

Dieren doden elkaar soms, om te eten. Om te overleven. Kat- en hondachtige dieren zijn vleeseters, dat blijkt duidelijk uit hun gebit. Zij doden niet meer dieren dan zij nodig hebben. De restanten worden opgeruimd door aaseters, de "vuilnismannen van de natuur"; vleeseters die zelf niet in staat zijn een prooi te vangen. Dat is slim. Noem het instinct, als u wilt.

Mensen doden elkaar soms, maar niet om op te eten. En niet om te overleven. Mensen zijn van nature planteneters, dat blijkt duidelijk uit hun gebit. Als dieren dieren eten, vindt de mens dat normaal. Als mensen dieren eten, vindt de mens dit óók normaal. "Dieren eten elkaar toch ook op?" luidt het argument. Inderdaad, dieren eten elkáár op.

Als de mens dan persé zo logisch wil redeneren, waarom vindt de mens het dan niet normaal dat mensen mensen eten? Dat mensen elkáár eten? Maar dat vindt de mens niet verstandig. Dát is slim! ... Noem het instinct, als u wilt.

Jan Kruizinga

 

Start Persoonlijk Hobby's Curriculum Vitae

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan jan@jkruizinga.nl
Laatst bijgewerkt: 19 januari 2002